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ROBCON2020 HONG KONG CONTEST LOCAL RULE Q&A SHEET 
 

No Question Answer 

1 Is there any limitation in the contact time between 
the kicking mechanism and the kick ball? 

No limitation - 3 minutes of game time, not mentioned in the rule book. 

2 For placing a kick ball by a team member, could 
he/she set multiple kick balls at the same time?  

Yes it is allowed. 
 
FAQ Supplement 1 for Kick  
About the process from ‘try’ to ‘kick’  

1. If the team moves to the goal kick process after a try, the team member must declare to 
the referee the number of kick ball/s to pick up and get permission. This is called “kick 
declaration”. The process from “kick declaration” to the end of goal kick is called “goal 
kick process”.  
* The “kick declaration” can be made at the following three timing: 

a.  Immediately after a new successful try 

b. At retry (However, you cannot announce ‘Kick Declaration’ while TR or PR is 
holding a Try Ball) Added on Dec 13 2019.  

c. Immediately after kicking all the picked up ball/s  

2. Team members pick up kick ball/s.   
3. Teams must choose one of the following;  

I. Place all kick balls picked up by team members under article 2 in KZ.  

II. All kick balls picked up by team members under article 2 must be loaded into 
either PR or TR (one robot only).  

4. In both cases of I and II of article 3, the team must report to the referee and get 
permission before starting the robot.   

5. The robot enters the KZ and performs a goal kick by fulfilling rule book 0-20 (a) to (d) on 
page 8. At this time, one robot must kick all kick balls picked up a time.  

6.  The team can move on to the next action only after kicking all the balls picked up under 
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article 2.  

3 For loading kick ball to the robot, could we load the 
kick ball to one of the robots inside its respective 
starting zone but another is moving outside kick 
zone?  

Yes it is allowed. 
 

FAQ Supplement 1 for Kick  
About the process from ‘try’ to ‘kick’  

1 If the team moves to the goal kick process after a try, the team member must declare to 
the referee the number of kick ball/s to pick up and get permission. This is called “kick 
declaration”. The process from “kick declaration” to the end of goal kick is called “goal 
kick process”.  
 
* The “kick declaration” can be made at the following three timing: 

a. Immediately after a new successful try 

b. At retry (However, you cannot announce ‘Kick Declaration’ while TR or PR is 
holding a Try Ball) Added on Dec 13 2019. 

c. Immediately after kicking all the picked up ball/s  

2 Team members pick up kick ball/s.   
3 Teams must choose one of the following;  

I. Place all kick balls picked up by team members under article 2 in KZ.  
II. All kick balls picked up by team members under article 2 must be loaded into 

either PR or TR (one robot only).  
4 In both cases of I and II of article 3, the team must report to the referee and get 

permission before starting the robot.   
5 The robot enters the KZ and performs a goal kick by fulfilling rule book 0-20 (a) to (d) on 

page 8. At this time, one robot must kick all kick balls picked up a time.  
6 The team can move on to the next action only after kicking all the balls picked up under 

article 2. 

4 Could we load the kick balls to our robots with the 
assistance of magazines that would be placed 
outside the game field afterwards?  

No, it is not allowed. The use of jigs is only allowed during setting time and retry. 

 

5 Could we touch kick balls before the robots enter FAQ #1.3-1  
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the start zone?  Can a team member touch and adjust the Try Balls placed in the Ball Rack before the game 
starts? 
 
No. Team members can ask for a retry to touch and adjust balls after the game starts. 

6 What would be the orientation of the try ball placed 
on the ball rack at the beginning of the game?  

FAQ #1.3-2  
How will the Try Balls be arranged on the Ball Rack? 
 
For every hole of the Ball Rack, one Try Ball will be placed in the way that the major axis of the 
ellipse becomes almost vertical. 

7 How will the following procedures be executed?  
 
Refer to Rulebook 1.6. Task in the Kicking 
Zone  
 

a) After TR has successfully placed ONE Try Ball 
in the Try Spot, the team is allowed to use 
ONE Kick Ball.  

FAQ Supplement 1 for Kick  
About the process from ‘try’ to ‘kick’  

1 If the team moves to the goal kick process after a try, the team member must declare to 
the referee the number of kick ball/s to pick up and get permission. This is called “kick 
declaration”. The process from “kick declaration” to the end of goal kick is called “goal 
kick process”.  
 
* The “kick declaration” can be made at the following three timing: 

a. Immediately after a new successful try 

b. At retry (However, you cannot announce ‘Kick Declaration’ while TR or PR is 
holding a Try Ball) Added on Dec 13 2019. 

c. Immediately after kicking all the picked up ball/s  

2 Team members pick up kick ball/s.   
3 Teams must choose one of the following;  

III. Place all kick balls picked up by team members under article 2 in KZ.  
IV. All kick balls picked up by team members under article 2 must be loaded into 

either PR or TR (one robot only).  
4 In both cases of I and II of article 3, the team must report to the referee and get 

permission before starting the robot.   
5 The robot enters the KZ and performs a goal kick by fulfilling rule book 0-20 (a) to (d) on 

page 8. At this time, one robot must kick all kick balls picked up a time.  
6 The team can move on to the next action only after kicking all the balls picked up under 



Ver. 26 Mar 2020 

article 2. 

8 How can a team member get the kick ball when they 
are allowed to? 
 
Are we supposed to personally pick up the kick ball 
from the rack (after permission of the judge)? 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yes – 2. 
 

FAQ Supplement 1 for Kick  
About the process from ‘try’ to ‘kick’  

1 If the team moves to the goal kick process after a try, the team member must declare to 
the referee the number of kick ball/s to pick up and get permission. This is called “kick 
declaration”. The process from “kick declaration” to the end of goal kick is called “goal 
kick process”.  
 
* The “kick declaration” can be made at the following three timing: 

a. Immediately after a new successful try 
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Then is jigs or tool for assistance allowed in this 
case?  
 
 
 
And how can the judge be sure of which team is 
allowed to get the last ball if they see 2 flags raise at 
the same time (2 team try at the same time)? 
 

b. At retry (However, you cannot announce ‘Kick Declaration’ while TR or PR is 
holding a Try Ball) Added on Dec 13 2019. 

c. Immediately after kicking all the picked up ball/s  

2 Team members pick up kick ball/s.   
3 Teams must choose one of the following;  

V. Place all kick balls picked up by team members under article 2 in KZ.  
VI. All kick balls picked up by team members under article 2 must be loaded into 

either PR or TR (one robot only).  
4 In both cases of I and II of article 3, the team must report to the referee and get 

permission before starting the robot.   
5 The robot enters the KZ and performs a goal kick by fulfilling rule book 0-20 (a) to (d) on 

page 8. At this time, one robot must kick all kick balls picked up a time.  
6 The team can move on to the next action only after kicking all the balls picked up under 

article 2..   
  

 
FAQ #9-1 
The use of jigs is only allowed in the Start Zone during setting or retry.  The use of jigs to kick 
ball and try balls is not allowed.   

 
Referees’ judgments. 

9 Definition 21_Goal  "For a successful Goal, the Kick 
Ball must pass over the crossbar in between the 
sticks of the H-shaped stationary post (Conversion 
Post)"  
 
Does it mean the valid scoring area is from the cross 
bar all the way to the roof of the floor? 
 

FAQ #0.20-1  
There is no height limit as long as the ball passes over the crossbar.  
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10 Are we going to be given 5 tees for each team at the 
beginning of the game? 

Yes 

11 Can we leave the tee on the kick zone after kicking 
the kick ball? 

You can leave the tee or put away as long as it is in your team’s zone.  
 
FAQ #1.6-2  
You can leave the tee or put away as long as it is in your team’s zone. If the tee enters the 
opponent team’s zone, 10 points will be added to the opponent team as with the Kick Ball, and 
the tee will be picked up by a referee. The tee cannot be used again.. 

12 Can we drag the tee all around the game field? Yes, provided it does not fall onto the opponent's field.  
 
FAQ #1.6-2  
You can leave the tee or put away as long as it is in your team’s zone. If the tee enters the 
opponent team’s zone, 10 points will be added to the opponent team as with the Kick Ball, and 
the tee will be picked up by a referee. The tee cannot be used again. 

13 Can our robot touch the top surface of the try ball 
rack?  

FAQ #5-1 
Lands and comes to a stop on the Border Zone’ means the top surface of the Border Zone.  
It is not a foul if the ball touches the side of the Border Zone. 
 

 

14 Are we (operator) allowed to climb over the fence in 
between the kick zone and the passing zone? 

No, it is not allowed (answer from ABU) 
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15 Are we allowed to touch the 2 side except the top 
side of the fence in between the kick zone and the 
passing zone at the same time (can 2 side except the 
top side consider as the inner side at the same 
time)?  
 
Definition 15_Fence “Barriers used to restrict the 
movement of the robots. Robots cannot touch the 
top surface and outer side of the Fence. However, 
they can enter the space above the Fence and touch 
the inner side of the Fence.” 

FAQ #0.15-1 and #0.15-2  
Not allowed to touch the side of the fence opposite to itself.  
 
When the robot is grounded with both the Passing Zone and the Kicking Zone, the robot cannot 
touch either side of the fence and the robots cannot cross over the fence. 
 

 

 
 
 

  

New Questions Asked in 2nd Contestant Briefing 14.3.2020 
16 
Kicking 

Can we kick multiple kick balls at once? FAQ #1.6-7 
 
No. You must kick one ball at a time.  
 
If you pick multiple kick balls then you need to place all the kick balls in the kicking zone at once 

before the kick process 

Or 

Load all the kick balls onto the kicking robot at once before the kick process. 

Then the kicking robot will kick one kick ball at a time 
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17 
Kicking 

Can balls be kicked from the centre bottom of a 
machine, like this the below image? 
 

 
 

Q 17, Q18, Q19 are in the same category. 
 
[How would POJ/ referee make the judgements?] 
 
[For automatic robots, how will the kicking process be conducted since declaration/ signal is 
required to referee before the start of a ‘kicking process’] 
 
 
Rulebook definition 20a) 
The robot must not stay in touch with the Kick Ball before it starts the kicking. (Before starting 
the kicking process, the kicking robot must come to halt in the following status. The orthogonal 
projection to the field of the robot must not overlap the orthogonal projection to the field of the 
ball & tee) 
 
 
FAQ Supplement 1 for Kick 
If the team moves to the goal kick process after a try, the team member must declare to the 
referee the number of kick ball/s to pick up and get permission. This is called “kick declaration”. 
The process from “kick declaration” to the end of goal kick is called “goal kick process”.  
 
*The “kick declaration” can be made at the following three timing:  
1) Immediately after a new successful try  
2) At retry (However, you cannot announce ‘Kick Declaration’ while TR is holding a Try Ball) 
Added on Dec 13 2019.  
3) Immediately after kicking all the picked up ball/s 
 
POJ notes: 
 

● Robot must come to a halt before each and all kicking processes. 
(Referee will verify at this halt position, upon team declaration.) 

18 
Kicking 

During the kicking process, can we overlap if before 
the kicking process it is not overlapped the 
orthogonal projection of the ball and the tee? 
 

19 
Kicking 

According to the rule book, "Before starting the 
kicking process, the orthogonal projection to the 
field of the robot must not overlap the orthogonal 
projection to the field of the ball & tee", how will 
you verify it during the game? 
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20 
Kicking 

Can the kick ball be placed into the robot and to the 
field by hand at the same time? 
 

- Robot places kick ball automatically, at the 
same time member place kick ball on the 
field as well? 

 

No.  
 
FAQ Supplement 1 for Kick 
If the team moves to the goal kick process after a try, the team member must declare to the 
referee the number of kick ball/s to pick up and get permission. This is called “kick declaration”. 
The process from “kick declaration” to the end of goal kick is called “goal kick process”.  
 
*The “kick declaration” can be made at the following three timing:  
1) Immediately after a new successful try  
2) At retry (However, you cannot announce ‘Kick Declaration’ while TR is holding a Try Ball) 
Added on Dec 13 2019.  
3) Immediately after kicking all the picked up ball/s 
 

21 
Kicking 

Scenario: The game with 1 second left, Team kicks 
the ball, it then goes into the conversion post after 
the game ends (3:00). Does that score count? 
 

Rule book reference: 
3.2. Game results a) The game result is announced at the end of the 3-minutes game as a 
referee checks and confirms completion of each task. 
Goal definition: For a successful Goal, the Kick Ball must pass over the crossbar in between the 
sticks of the H-shaped stationary post (Conversion Post).  
 
Yes, it still counts. If the time when passing H is after (3:00), should count. 
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Third thing to note about the rules of rugby is that even when the whistle goes, the game is 

not over as long as the ball is in play. 

And that made the last few seconds of the 2003 Rugby World Cup game in the video above even 

more nail biting.  Despite the whistle having gone, the game was not over until the ball is dead.  

Ian Robertson was desperate for the ball to be kicked off the pitch.  Because he knew the 

rules/laws of rugby.  And he knew of times, in the past, when rugby teams at the very top levels 

have stolen the game in the dying seconds. 

22 
Try 
Kicking 

If the Try ball is still inside the TR, can we kick? 
 
Try balls are being carried. When there is still a Try 
Ball in the Try Robot, can the team indicate to Kick a 
Kick ball in between? 
 

No / Yes? 
 
FAQ Supplement 1 for Kick 
If the team moves to the goal kick process after a try, the team member must declare to the 
referee the number of kick ball/s to pick up and get permission. This is called “kick declaration”. 
The process from “kick declaration” to the end of goal kick is called “goal kick process”.  
 
*The “kick declaration” can be made at the following three timing:  
1) Immediately after a new successful try  
2) At retry (However, you cannot announce ‘Kick Declaration’ while TR is holding a Try Ball) 
Added on Dec 13 2019.  
3) Immediately after kicking all the picked up ball/s 
 

23 
Try 

How to count a successful try? Once it touches the 
spot or waits till the ball gets stable then count? 
 

Rule book reference: 

Try means placing the Try Ball in one of the 5 Try Spots. 

A successful Try means: 

a) when the Try Ball touches the surface of the Try Spot for the first time, TR and Try Ball 

has to be in contact with each other. 

b) With the moment of a), the Try Ball must not touch the boundaries of the Try Spots. 

c) After the Try, the Try Ball must remain within the Try Spot. 

 

24 
Try 

According to the rule book, "when the Try Ball 
touches the surface of the Try Spot for the first time, 
TR and Try Ball has to be in contact with each 
other."  
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Is it necessary that TR touch the Try Ball for a long 
time(3S), or just a moment (e.g: 0.1s)? 
 

How long does the ball have to remain on the try spot to qualify as try? 2 SEC 

 

25 
Try 

Can the ball be rolled over onto the try spot? Would 

that be counted as a successful try?  

NO 
Rulebook – 1.5 e). PR can pick up the next Try Ball when the TR has successfully placed the Try 

Ball in the Try Spot or the current ball moves out of the game field excluding the Try Spots. 

 

26 
Try 

Is TR allowed to touch the top surface of the Try ball 
“ball rack”? 
 

Yes if referring to the square steel tubes 

0.11-1 Are the square steel tubes of 10mmx10mm 
in the Try Spot considered as a part of the 
Border Zone? 

No, they are not a part of the 
Border Zone. TR is allowed to touch 
it. 

  

27 
Robot 

Is it allowed that a part of the robot is over the 
fence without touching?  
 

Rule book reference: 

Definition 15_Fence “Barriers used to restrict the movement of the robots. Robots cannot touch 

the top surface and outer side of the Fence. However, they can enter the space above the Fence 

and touch the inner side of the Fence.” 

1.6-12 When the Kick Ball is placed 
in the KZ, is it OK if the part 
of it protrudes into the space 
above the fence, Passing 
Zone and Receiving Zone? 

It is OK. 
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28 
Ball 
spec 

Will the ball be pumped to specified air pressure 
(9.5-10psi) and checked before every game starts? 
 

Rugby balls will be pumped to the official pressure range and checked before afternoon D day. 

29 Can the driver stand wherever he wants? Rulebook 1.2 - It depends 

If PR or TR is manually controlled then the operator is allowed to be inside the game field. The 

operator must not run while controlling the manual robot. All other team members have to be 

outside the game field except when the ball is set manually. 

 

30 Can the driver cross over the fence? No, but not included the 4 outer most boundaries. 
Fence = inner  
Barriers = Outer 4 square 

31 Clarify more on how the ball touches hands 
e.g: The ball touches the robot’s hands/  
        The robot’s hands touch the ball ... 

POJ makes the final decision 

32 After picking up the ball, can they pick up the ball for 
further adjustment? 

Yes 

33 Symmetric Design 
1) Have a fixed time as a break for fine 

adjustment in between 2 matches? 
2) Have two identical design for changes 

(Which means a total of THREE robots) 

1) Yes, minimum 5’  
2) NO 

Rules: only TWO robots 

34 
Try 

Try ball passed, the robot touched the ball but 
dropped. Can retry and reuse the same ball? 

2 parts 

What to do with the passing ball when receiving robot drops the ball after receiving? RETRY 

What to do with the passing ball when receiving robot drops the ball while receiving? RETRY 

Rulebook 2D, 2E 
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d) If a retry is required before the ‘receive’ the Try Ball must be placed on the Ball Rack. 

If a retry is required after the ‘receive’ is complete, the Try Ball must be placed into 

the TR in the Try Robot Start Zone.  

e) A retry is compulsory when the robots drop the Try Ball in the Kicking Zone and 

Passing Zone or did not make a Try. 

  

Retry: Yes, need to put back the ball to try ball rack. 

Reuse the same ball: Yes 

35 
Appeal 

Ball hitting operator 

Will there be a violation if the ball accidentally hits 

the operator during the game? (unintentionally 

touches the operator) 

 

No, if unintentional.  Judged by referee and POJ 

 


